Gezocht: naam voor cultureel ontmoetingscentrum Luchtbal

©Facebook CO Luchtbal

Vanaf vandaag kunnen de jongeren van de wijk Luchtbal terecht in een gloednieuw jeugdcentrum in Cultureel Ontmoetingscentrum (CO) Luchtbal, dat nog verder wordt gerenoveerd. CO Luchtbal wordt een open huis van, voor en met de buurt. In de verschillende lokalen en zalen zal er plaats zijn voor een brede waaier aan activiteiten voor iedereen. En ook voor het vernieuwde cultureel ontmoetingscentrum helemaal klaar is, speelt de buurt al een belangrijke rol: we zoeken immers nog een naam voor CO Luchtbal. Alle buurtbewoners kunnen hun voorstel hier indienen. 

De stad ondersteunt kinderen en jongeren in hun zoektocht naar een uitvalsbasis in de stad waar ze zich ten volle kunnen ontplooien. Er wordt dan ook veel geïnvesteerd in voldoende ruimte. Het bestaande jeugdcentrum in CO Luchtbal was verouderd en aan vernieuwing toe. De stad nam het gebouw volledig onder handen en zorgde voor een moderne infrastructuur waar jongeren zich thuis kunnen voelen. Het vernieuwde jeugdcentrum zal ter beschikking gesteld worden van JES vzw.

Tweede thuis

Naast een uitgebreid vrijetijdaanbod, met onder andere dans, voetbal, freerunning,… is het vernieuwde jeugdcentrum ook een ontmoetingsplek waar de jongeren uit de wijk een tweede thuis kunnen vinden. Er zal bijzondere aandacht zijn voor vragen waarmee jongeren kampen, specifiek over de thema’s onderwijs, arbeid en welzijn. Bovendien beschikt het jeugdcentrum over een heuse studiowerking waar de jongeren een opleiding tot studiotechnieker kunnen volgen en de studiowerking ook zelf kunnen beheren.

Talenten ontwikkelen

Talentontwikkeling en mede-eigenaarschap staan bovenaan de agenda. Mede door de verbouwingen zijn de jeugdlokalen echt op maat van de doelgroep gemaakt. Het gebouw beschikt over een moderne inrichting, een makkelijke verbinding met de bibliotheek, een muziekstudio en zelfs een demokeuken. Door de vele mogelijkheden worden de lokale jongeren gestimuleerd om zelf ideeën te lanceren en uit te werken, met ondersteuning van JES. Meer dan 50 jongeren zullen vrijwillig hun steentje bijdragen in de werking van het jeugdcentrum.

Ontmoetingscentrum voor iedereen

Verder streeft CO Luchtbal naar een sterk en veelzijdig aanbod in samenwerking met de verschillende partners en de wijkbewoners, met oog voor diversiteit, talentontwikkeling, ontmoeting en participatie. Er wordt actief op zoek gegaan naar interessante samenwerkingen met bewoners en organisaties. Wanneer een vereniging een cultureel feest wil organiseren voor de buurt, een theatermaker een stuk wil creëren met relevantie voor of zelfs participatie door de buurt, of enkele jongeren een voetbaltoernooi willen houden, kunnen zij in het centrum terecht voor ondersteuning en begeleiding.

Stad Antwerpen investeert in een totaalconcept

Ook de andere delen van het cultureel ontmoetingscentrum Luchtbal worden nog gerenoveerd.

Het CO zal uit 3 zones bestaan: het cultureel ontmoetingscentrum, de bibliotheek en de jeugdzone.

  • Er komt een gemeenschappelijk, toegankelijk en laagdrempelig onthaal van alle huispartners op het gelijkvloers.
  • De voorbouw en de eerste verdieping worden vooral ingericht voor ontmoeting en culturele activiteiten voor zowel bewoners van de wijk als verenigingen. CO Luchtbal mikt zo op een geïntegreerde werking.
  • De bibliotheek en nog een aantal lokalen van het ontmoetingscentrum op de eerste verdieping worden vernieuwd.
  • De achterbouw bevat het net vernieuwde jeugdcentrum.

Voor de verbouwingswerken trekt stad Antwerpen een totaalbudget van 1.200.000 euro uit, verspreid over 2 fases. De eerste fase is nu afgerond: er werd 700.000 euro in het jeugdcentrum geïnvesteerd. Fase twee omvat de bibliotheek en de lokalen van het ontmoetingscentrum op de eerste verdieping en gaat in het najaar van 2018 van start.

Oproep voor naam nieuw cultureel ontmoetingscentrum

De stad is nog op zoek naar een naam voor het vernieuwde CO Luchtbal. Buurtbewoners kunnen daarvoor vanaf vandaag, 4 juli, tot en met 31 oktober voorstellen indienen op www.coluchtbal.be/nieuwenaam. De vijf beste voorstellen worden door een lokale jury geselecteerd. Zij worden uitgenodigd op de officiële opening van het ontmoetingscentrum en krijgen een attentie. Bewoners kunnen drie weken lang stemmen op een van de vijf geselecteerde namen. In december worden dan de gekozen naam en de winnaar bekendgemaakt.

Het vernieuwde cultureel ontmoetingscentrum opent in de loop van 2019.